restauracje Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, ale równie przyzwoicie kultowe są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby później stwierdzić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak właściwego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś wyjątkową tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie tworzą podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co wnikliwie kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej rozpiętości makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, bowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *