restauracja z polską kuchnią Kraków

Aby w pełni wydedukować sedno szablonowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dorzucić owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była szablonowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, lecz z w pewnych momentach pojawiło się także oraz wino, przywożone głównie z Śląska oraz Węgier.

tradycyjna polska kuchnia Kraków

Charakterystyka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z obszerną ilością mięsa i kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – wobec tego mogliśmy sobie na tę radość o wiele bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz nadzwyczaj pikantnych sosów krajowych.

Krakow Restaurant

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu sztampowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną aspektem kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż i towarów mięsnych.
Marynaty banalne dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie pospolite przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *