Nowa restauracja na mapie Krakowa

Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń oraz spora dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie posiłki

Pasty to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. włosi gotują Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *